İÇ 𝗞𝗢𝗡𝗧𝗥𝗢𝗟𝗟𝗘𝗥 𝗛𝗘𝗥 𝗗𝗘𝗥𝗗𝗘 𝗗𝗘𝗩𝗔 𝗠𝗜𝗗𝗜𝗥?

Hayır değildir.

İç kontrollerimiz; hata, suistimal, verimsizlik, ceza vb. istenmeyen durumların oluşmasını her zaman önleyemezler.

Çünkü onların da gücünü kısıtlayan faktörler var.

Örneğin;

💠 Çalışanlarımız hata yapabilir.
💠 Yöneticilerimiz hatalı kararlar alabilirler.
💠 Kurumumuzun kontrolü dışında olaylar gelişebilir.
💠 Kötü niyetli çalışanlarımız kendi aralarında iş birliği yapabilirler.
💠 Karı yüksek göstermek, kayıpları gizlemek vb. uygun olmayan amaçlarla yöneticilerimiz bilerek kontrolleri geçersiz kılabilirler, atlatabilirler.

Tüm bu nedenlerle, iç kontrollerimiz ne kadar iyi tasarlansalar da, amaçlarımıza ulaşmamızı  %100 garanti edemezler ve başarısız olabilirler.

Bu nedenle, iç kontrollerin, MUTLAK DEĞİL, sadece MAKUL GÜVENCE sağladığını ifade ederiz.

Bu durumda ne yapmalıyız? Bu kısıtlamaları kabul edip, bir şey yapmayacak mıyız?

Ebetteki hayır.

Bu tür kısıtların olabileceğini bilerek, ya da bunların farkında olarak iç kontrollerimizi; SEÇECEĞİZ, GELİŞTİRECEĞİZ ve UYGULAYACAĞIZ. Böylece bu tür kısıtlamaların etkilerini minimuma indireceğiz.

Öncelikle en temel iç kontrollerimizden olan PERSONELİMİZİN, yetkinliklerini artıracağız, onları geliştireceğiz, kaybetmeyeceğiz. Kontroller hakkında onların farkındalıklarını artırarak, sahiplendireceğiz ve kontrollerimizin etkin çalışmasını sağlayacağız.

POLİTİKA VE PROSEDÜRLERİMİZİ güncelleyeceğiz Eskidiklerinde değiştireceğiz. Bir kere yapıp bırakmayacağız. Maalesef gördüğüm birçok kötü örnekte olduğu gibi, oluşturduktan sonra, raflarda bırakmayacağız, uygulandıklarından emin olacağız. Personelimizi eğiteceğiz.

Süreçlerimizi ve/veya kontrollerimizi otomatize edeceğiz. Etkin SİSTEMLER kuracağız. Kurmuş olmak için değil, kullanılıp kullanılmadıklarını takip edeceğiz. Maalesef, milyonlarca lira ERP yatırımı yapıp da etkin kullanmayan, işlemleri yapıp sonra sisteme giren, tanımlı süreçlere uymayan, birçok kuruluş biliyorum.

Yönetim kurulumuz ve üst yöneticilerimiz eylemleriyle personelimize örnek olacak, belirlenen kurallara önce kendileri uyacaklar, sonra personelin uymasını bekleyecekler. Etik ve dürüstlüğe verdikleri önemi her zaman ve her fırsatta gösterecekler.

Özetle en temel kontrollerimiz olan, personel, politika ve prosedürlerimiz ve sistemlerimize göz kulak olacağız, ONLARI YAŞATACAĞIZ.

Biz onlara baktıkça onlar da görevlerini daha etkin bir şekilde icra edecekler. Hatalar, istenmeyen iş birlikleri, dış olaylar, yönetim atlatmalarına vb. zafiyetlere karşı daha sağlam olacaklardır.

Hangi riskleri gidermeleri amaçlanmışsa, o riskleri giderebilecekler, yani etkin bir şekilde çalışacaklardır.

Vermeden almak mümkün değil.

İç kontrollerle ilgili görseldeki seminer içeriğini, ihtiyaçlarımız çerçevesinde oluşturmaya çalıştım.

Bir sorunuz olursa bana her zaman ulaşabilirsiniz. Eğitimler kısmından detaya ulaşabilirsinz.

nazifburca@vezin.com.tr

İyi çalışmalar,

Yorum bırakın